14 de setembre del 2008

Cap d'any? No! Cap de curs!


Els mestres, professors i estudiants d’un país formen un sector prou important, numèricament parlant, de la població. A més els seus actes i l’organització del curs tenen un impacte especial en tota la societat. Gairebé totes les famílies –en sentit ampli-- tenen un o més membres que estan estudiant.

Tant els mestres, professors com els estudiants gaudeixen d’unes vacances més llargues a l’estiu, vacances que no són una interrupció en sentit estricte –com pot passar en d’altres professions—sinó un final de projecte. Quan mestres, professors i estudiants tornen al mes de setembre a iniciar el curs, comencen nous projectes, tenen al davant nous alumnes, comencen una altra aventura. Una aventura dura i cansada –ja que la professió no és de resultat ràpid sinó de pluja fina diària—que va avançant al llarg de nou mesos, gairebé com un part, per assolir, si és possible, un creixement positiu dels estudiants.

Al llarg de la meva vida he estat estudiant i professor. I sempre m’ha semblat estrany, psíquicament parlant, celebrar de manera tan escandalosa la nit de Sant Silvestre (31 de desembre). De fet entre el Nadal i els Reis s’opera un simple break de repòs. Però el projecte que es deixa a finals de desembre es reprèn a començaments de gener. El gran canvi entre els qui som mestres, professors o estudiants s’esdevé ara, avui, pels volts del 15 de setembre. En menys de 48 hores la nostra vida dóna un tomb i, d’alguna manera, recomença. La nova programació o les seves modificacions, la nova matèria, els nous alumnes... nous problemes, noves troballes, noves satisfaccions...

L’any nou per a mestres, professors i estudiants de tota mena, de fet, comença avui. Crec que seria pertinent fer-ne una celebració especial per valorar la importància de les primeres pedres que aquests dies s’intentaran fonamentar en les ànimes de milers i milers de persones.

¿Per què no traslladem el cap d’any –un cap d’any sense disbauxa és clar!—al voltant del 15 de setembre?

Per a mestres, professors i estudiants seria perfectament pertinent. A més, ens mereixem una festa de Cap de Curs!