17 d’agost del 2008

EVA


Segons la Bíblia, aquest és el nom de la primera mare dels éssers humans. Segons un dels textos que van formar el Gènesi, Déu va crear una única parella humana, va crear l’ésser humà, els va crear home i dona. Un altre text, que amb el temps es va fondre amb el primer, ja va situar la primacia de l’home sobre la dona tot narrant el somni profund de l’home i l’extracció de la famosa costella. La gràcia, però, és que el text més antic no fa diferències de gènere, com diríem ara. I aquesta parella va rebre un manament: creixeu i multipliqueu-vos. (Per sort, per a aquells que creiem que el creixement demogràfic està posant en perill l'equilibri ecològic del planeta, Déu no va dir el número pel qual ens havíem de multiplicar).

El mite jueu del Gènesi – i entenc aquí per mite no pas “fantasia o invenció” sinó “paraula narrada”—va introduir la idea que tots veníem d’una sola parella; i que tota l’espècie humana procedeix, doncs, d’una sola dona. No cal ni dir que això al segle XIX va ser rebutjat com a “mític” i insostenible científicament.

Heus ací, però, que l’any 1987 es va publicar un treball, segons el qual, a través d’un estudi sistemàtic de l’ADN mitocondrial, tres científics nord-americans afirmaven que l’espècie actual dels humans, els anomenats humans moderns, s’havia originat a l’Àfrica fa uns 200.000 anys. I, oh meravella!, aquest origen procedia d’una única dona, l’antecessora mitocondrial de tota la humanitat actual.

Els científics nord-americans volien titular aquesta dona inicial com a “mare de tots nosaltres”. Però els mitjans de comunicació van encunyar un titular diferent i van parlar de seguida d'una Eva negra o una Eva africana. El terme ha fet fortuna i d’aleshores ençà aquest és el títol que cal donar a aquest descobriment. No cal dir que la teoria va ser criticada i posada en dubte. Els descobriments i recerques posteriors, però, no fan altra cosa que confirmar aquest fet. Probablement siguin els !kung (anomenats boiximans pels europeus) els qui estiguin a l’arrel de l’arbre genètic de la humanitat.

D’altra banda l’anàlisi dels gens nuclears masculins continuen confirmant aquesta teoria. Els ¡kung i els pigmeus africans són els qui tenen la diversitat genètica més antiga dels humans. Agradi o no, les anàlisis genètiques estan donant un suport inequívoc a l’origen africà de la humanitat i a la procedència d’una única mare. I a més, negra. El mite inicial coincideix, de fet, substancialment amb la ciència actual.

No es pot negar seriosament avui la teoria de l’evolució per principi. Ara bé, ¿vol dir això que cal negar la part del mite que esmenta Déu? L’evolució sembla que no permet ni afirmar-lo, ni negar-lo.

Si me’n surto en parlaré demà.