13 de juliol del 2008

Meditació


Estic convençut, parafrasejant el capítol quart de la primera carta de Sant Joan, que aquell qui estima i fa el bé és de Déu i Déu està en ell. Aquesta presència de Déu entre els humans només es pot viure com a amor, independentment de la creença i de la pertinença a una comunitat concreta. No són idees originals meves: resulta que el cardenal primat catòlic d’Anglaterra ho ha manifestat d’una manera semblant aquests dies. Fins i tot pot passar que Déu es faci present en qui el nega, mentre, en canvi, estigui absent de qui el predica.

Fa uns dies mentre buscava fonts per a una actualització d’un tema relatiu a la primera guerra mundial em vaig topar amb aquests dos textos.

Germans, camarades dels exèrcits francesos i els seus gloriosos aliats, ¡el Déu totpoderós està de la nostra part! Déu ens ha ajudat sempre en el nostre gloriós passat. Ell ens ajudarà altra vegada a l’hora de la nostra defensa. Déu és a prop dels nostres valents soldats en les batalles; ell aferma el seu braç i el fortifica contra els enemics. Déu protegeix els seus, Déu ens donarà la victòria.
(Discurs del cardenal Amette a Notre-Dame de París el 1914)

Poble estimadíssim de la nostra pàtria, Déu és amb nosaltres en aquest combat per la justícia al qual hem estat arrossegats malgrat nosaltres. Us ordenem, doncs, en nom de Déu, de batre-us fins a la darrera gota de la vostra sang per l’honor i la glòria del vostre país. Déu sap, en la seva saviesa i la seva justícia, que el dret està de la nostra banda, i ell ens donarà la victòria.
(Declaració conjunta dels arquebisbes de Colònia, Múnic i Essen el 1914.)

A la mateixa època un agnòstic dirigent socialista francès, Jean Jaurès va predicar tant al Parlament de París com a tothom qui el volia sentir contra la guerra i contra el seu sofriment inútil. Va ser assassinat per un exaltat nacionalista francès.

Qualsevol persona que llegeixi l’evangeli podrà comprovar que les manifestacions dels bisbes alemanys i del cardenal francès, ambdós de la mateixa comunitat catòlica, eren molt lluny del missatge de Jesús.

L’any 1914, Déu es va manifestar clarament en la veu de Jean Jaurès, màrtir de la pau. ¿No us ho sembla?