24 de gener del 2008

Invertebrats


M'ha enviat un correu electrònic una mestra que imparteix docència a nens i nenes de primer de Primària a una escola pública del Maresme. Referint-se a la seva "paral·lela", és a dir, a la col·lega que fa l'altre grup de primer de Primària, em diu el següent:

....estem fent els animals, i l’altre dia em va aparèixer per la porta de comunicació perquè no sabia si els insectes són vertebrats o invertebrats... (...) I, Tòfol, jo sé la resposta, sé, sense haver-ho de mirar, que els insectes són invertebrats...

Heus ací un exemple del que predico en el desert tant sovint: per ensenyar cal saber el que s'ensenya. I s'hauria d'assegurar que aquest saber és posseeix abans que un mestre o un professor es posés a ensenyar. Ni que muntem eslògans tan poc clars com el "d'aprendre a aprendre" o que ara de cop i volta tot ho hàgim de fer per competències (tot i que no sabem ben bé què són), res no ens podrà estalviar l'esforç de saber allò que hem d'ensenyar. No n'hi ha prou, és cert. Però és condició necessària encara que no sigui suficient.

Qualsevol pla d'estudis de formació de mestres o professors hauria d'assegurar la possessió dels sabers que s'han d'impartir en els candidats a ensenyar. Tot indica, però, que no anem per aquest camí. I tornarem a perdre més llençols en la pròxima bugada.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Una abraçada ben forta d'una E.T2. Espero que tot vagi bé...
Oh Yeah!
Alba