7 de setembre del 2009

Cambra fosca


¿Hi ha o hi pot haver una altra realitat enllà de la que percebem o podem pensar? Heus ací una pregunta relativament angoixant per a un determinat nombre de persones que, genèticament parlant, estem “malaltes” de metafísica...

Aquesta pregunta, conscientment o inconscientment, només pot ser superada per la mare de totes les qüestions: “¿per què existeix alguna cosa en comptes de no existir res?" El problema dels inicis del que existeix, doncs, i, alhora, la intuïció o la sospita que alguna dimensió ens transcendeix es troba probablement en l’arrel de la consciència religiosa dels humans –que segons que sembla també la podrien tenir els ximpanzès--.

Pensant en una didàctica del fenomen religiós i donant voltes per trobar una manera metafòrica d’entrar en el concepte de “revelació” –totes les religions es refereixen a una Realitat o Ultimitat que d’una manera o altra es manifesta a través d’algun tipus de mediació—he topat amb una magnífica idea de Xavier Melloni (Escletxes de Realitat).

‘Revelar’ és treure el vel, deixar al descobert alguna cosa... No endebades, diu Melloni, per revelar una fotografia calia entrar en una cambra fosca. I aleshores es podia produir el revelat d’una placa o d’un paper que no deia res fins que no era sotmès a un procés químic... Melloni diu que les religions són aquesta “cambra fosca”... amb l’única diferència que a la cambra fosca de la fotografia es revela tot el que està “ocult” mentre que l’entrada en la cambra fosca de la religió no esgota el Misteri i fins i tot l’incrementa.

No vull entrar ara en el sentit d'aquesta metàfora ni per descomptat a parlar sobre la fenomenologia de la religió... Només volia aprofitar la metàfora per la seva capacitat didàctica. I de cop i volta m’adono que probablement els meus alumnes no sabran ja què és revelar un carret de fotografies!

Quant de temps fa que existeixen les càmeres digitals? De cop i volta la velocitat del temps m’ha desfet un artifici didàctic...just quan l'acabava de trobar!