20 de desembre del 2009

Nombres


Ara que ja ha passat l’etapa de les valoracions respecte de la consulta sobre la independència, i sense entrar en consideracions polítiques de cap mena, voldria aportar al debat, si és que encara en queda, una senzilla consideració numèrica.

Segons els diaris, el referèndum va fregar el 30% de participació del cens. El president Montilla i el seu partit a les darreres eleccions autonòmiques van treure el 15,21% del cens, és a dir, gairebé la meitat dels sís a la consulta popular sobre la independència. No faig pas trampa: el PSC va treure el 26,8% dels vots emesos sobre una participació total de 56,77%. Això representa el 15,21% del cens... D’altra banda tot el tripartit suma el 28,54% dels cens electoral.

Si algun partit durant la darrera contesa electoral hagués tret el 30% de vots del cens electoral, senzillament tindria ara majoria absoluta al Parlament de Catalunya.

Sense tenir en compte, doncs, ni els mitjans, ni el finançament, ni la publicitat, ni el grau de consciència del deure cívic d’unes eleccions –que no és el mateix que una consulta de caire privat--queda a judici del lector o de la lectora d’aquest modest bloc si el resultat del dia 13 de desembre, segons la raó estricte dels nombres, és molt o poc.

I també queda a la consideració dels lectors si és molt sa i molt normal que ens governi una coalició que no representa, en xifres rodones, a més del 70% del cens electoral de Catalunya.